Moloz nedir? Moloz taşıma kamyonu nasıl olmalıdır

Moloz Atığı, toplama ve taşımasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri

Moloz Nedir?

 Moloz (isim) : Toprak ve kireçle karışık taş kırıntıları, yapı döküntüsü, inşaat atığı

Moloz sözlük anlamında da gayet açık olduğu üzere, yapılardan çıkan sıkıştırılamayan malzemeler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu tip atıklar, kimi zaman çöp kamyonları atıklarını karıştırılmakta, kimi zamanda damperli kasalar ile taşınmaktadır. Yoğun olan bölgelerde, iş makinası ile toplama işlemine yardımcı olunmaktadır.

 Hem Damperli araç ile hem de çöp kasası ile birlikte toplanmasının birçok dezavantajı vardır. Bunlar :

 Moloz atıklarının  Çöp Kasası ile taşımanın zararları :

o   Arka haznedeki saclar deforme olur ve çabuk aşınır.

o   Sıkıştırma küreği (Kepçe)de deformasyon olur.

o   Sürgü takozları  (Kestamid diye de adlandırılır) kırılmalar meydana gelebilir. Bunun sonucunda yan kızaklarda, aşınmalar ve çarpılmalar, açmalar olabilir.

 Moloz atıklarının Damperli kasalar ile taşımada yaşanan güçlükler .

Moloz toplama

İş makinası ile moloz yükleme

İş Makinası ile moloz toplama

Günümüzde ülkemiz çöp toplama ve nakli işlemi oturmuştur. Bu nedenle Molozların taşınmasında önlem alma zamanı gelmiştir ve geçmiştir.

Avrupa’da moloz taşıma işi ayrı bir sektör haline gelmiştir. Mevcut araçlarının ömürleri yanı sıra çevresel faktörleri göz önünde bulunduran Avrupa ülkeleri bu atıkları ayrı olarak toplamaktadır.

 Türkiye’de de Esenyurt Belediyesinin yaptığı bir uygulama oldukça başarıya ulaşmıştır. Esenyurt Belediyesi İstanbul’da eski ve yeni binaların birbirine harmanlandığı ve hızla büyüyen bir ilçe olarak Moloz problemini Çift Kollu Kaldırıcı ile toplamaktadır. Böylece hem toplanan atıkların çevresel etkisi azaltılmış hem de görüntü kirliliği olmadan bu atıkların hızla bölgeden uzaklaştırılması sağlanmıştır.

 Moloz ile ilgili en önemli sorunlardan bir diğeri, bu tip atıkları damperli araçlar ile taşıyan kişilere verildikten sonra, izin verilen alanlarda dökümün ücretli ve mesafenin fazla olması ve sıra olması nedeniyle, atıkların gelişigüzel alanlara kaçak olarak boşaltılmasıdır.

 

 

Çözüm : Çift kollu kaldırıcı

Moloz Taşıma Kamyonu

 

 Avantajları

Çift Kollu Kaldırıcı Nasıl Çalışır?

 

Yapılması gerekenler :

Belediyelerin bir eylem planı çerçevesinde süreci sürdürülebilir bir hale getirmesi gerekmektedir.

 Bu işi yapılmasına uygun ekipman ve konteyner tedariği bu plan sonrası yapılması oldukça önemlidir. Lakin sadece Çift Kollu Kaldırıcı ( Hidrolift ) ve moloz konteyneri tedariği sorunu çözmeyecektir.

Bu konuda Belediyelerin yapacağı duyuru çalışmaları oldukça önemlidir.

 Çalışmalarda kullanılabilecek materyaller :

 

1-    Belediye Moloz hattının oluşturulması

2-    Bilgilendirme broşür, Afiş ve web sayfasında bilgi paylaşımı.

3-    İlçe genelinde Facebook reklam ile belirli yaş gruplarının hedeflenmesi,

4-    Belediye Twitter ve Facebook hesabından reklam çalışmaları yapılacak çalışmanın faydalarını çok düşük maliyetlerde artıracaktır.

 Çift kollu kaldırıcılar özel zamanlarda , evsel atıkların toplanması amacıyla da kullanılabilir. Özellikle festivaller, konserler, piknik alanları gibi bölgelerde, Arkadan yüklemeli araçlara takılacak çift kollu kaldırıcı sistemi ile bu konteynırlar, çöp kamyonları ile birlikte kullanılabilir. Böylece ilave konteyner yatırımı yapılmadan, Çöp Kasasına takılan bir aparatla sorun hemen çözülebilir.

 

Detaylar için Çöp kamyonunda opsiyon olarak sunulan çift kollu kaldırıcı aparat sistemi ekipmanımızı inceleyebilirsiniz.

AKTUELLE ARTIKEL

Info_No_Article

×